GÜNDEM


More

Yolun Neresindeyim?

Unknown on : 21 Mayıs 2015 Perşembe 0 YORUMLAR
Unknown
ETİKETLER :

Yolun Neresindeyim?


Japonya'da Doğum

Posted: 20 May 2015 08:17 PM PDT


 Bu yazıda tamamen kendi deneyimimi anlatıyorum. Bu yüzden ülkenin bütün geneli böyle midir bilemiyorum.
Geçen yaz Türkiye'ye geldikten 5 gün sonra hamile olduğumu öğrendim. Bu yüzden hamileliğin başları Türkiye'de geçti.
Hamile olduğumu öğrenince Söke Devlet Hastane'sine gittim. Bir süre sonra döneceğim için özel doktora gitmeyi düşünmedim.
Türkiye'de bulunduğum süre içerisinde düzenli kontrollere gittim. İkili test yapıldı. Bütün kan tahlillerim iyi çıktığı halde ilaç takviyesi verildi. Tatilimin planlanmış dönüş tarihi bebek küçük olduğu için ileri tarihe atıldı. Bu yüzden biletimi uzatıp 18 haftalık olunca Japonya'ya döndüm.

Japonya'ya gelir gelmez, ertesi gün daha önce de gitmiş olduğum doğum&kadın kliniğine gittik.
Biz devlet hastanesi yerine özel kliniği tercih ettik. Babadan oğula kalmış ve çevrede popüler bir klinik.

Girişte danışma kısmından numara alıp, sıra beklemeye başladık. Hemşire bizi çağırıp, elime bir kağıt bardak tutuşturunca ben 4,5 aylık hamile olduğumu söyledim. Benim kafamda idrar testi =  hamilelik testi olduğu için gerek olmadığını düşündüm. Ama durum böyle değilmiş, hamileliğim boyunca hatta doğumdan sonra bile idrar testi yapmaya devam edildi.

Her kliniğine gittiğimde önce sıra alıyor ve sonrasında tuvalete gidiyordum. Tuvalette küçük bir pencere ve önünde kağıt bardaklar ve kalemler bulunuyor. Orada idrarınızı pencereye bırakıyorsunuz. Tabii önce bardağa ad soyad ve sıra numaranızı yazıyorsunuz. Tuvaletten çıkınca orada tartılıyor ve tansiyonunuzu ölçüyorsunuz. Tansiyon aletinden çıkan kağıda kilonuzu ve ad soyad yazıyorsunuz. Buradan çıkan bilgiler belediye tarafından verilmiş deftere kaydediliyor.

İlk kontrolde hamilelik kesinleşince klinikten size bir kağıt veriliyor. O kağıtla belediyeye gidiyorsunuz. Belediye hamile kaydınızı yapıyor. Ve size bir defter ve testler için kupon defteri veriyor. Böylece hamileliğiniz boyunca yapılacak genel testleri belediye karşılamış oluyor. Siz ödemiyorsunuz. Defter ise bebek 6 yaşına gelene kadar bütün kayıtları tutulacak şekilde düzenlenmiş.  Annenin de hamilelik kaydı tutulmuş oluyor ayrıca.

Bizim klinikte ilk kontrolde elimize bir plan tutuşturdular. 42 haftalık bir plan. Hangi hafta hangi kontroller ve kurslar var yazılmış.  Ben 18 haftalıkken geldiğim için bazı testler Türkiye'de yapılmış olduğu halde, yeniden testler yapıldı. Sonuçlarım iyi çıktığı için ilaç takviyesi verilmedi. Türkiye'de bu olay tam tersi olmuştu.

Japonya'da 23 haftaya kadar kontroller 4 haftada 1 oluyor.  24 haftadan 35 haftaya kadar 2 haftada bir ve 36 haftadan itibaren haftada 1'e düşüyor. Ve her kontrolde ultrasona giriyorsunuz. Dünyada en sık muayene Japonya'da yapılıyormuş. Bazı ülkeler ultrasona sık girilmesine karşıymış, ama Japonya'da tam tersi anladığım kadarıyla.

8-12 haftaya kadar olan süreçte kanınız alınıyor ve çeşitli testler yapılıyor.

27-28. haftada tekrar kanınız alınıyor ve yine testler yapılıyor.

Ve 36. haftada kan testi tekrar yapılıyor.

Japonya'da şeker yükleme testi yok. Gebede böyle bir risk yok ise ve ailesinde şeker hastası yok ise yapılmıyormuş. Bu yüzden bana yapılmadı.

Beni en çok şaşırtan ve korkutan ise 37. haftada yapılan kasık bölgesi röntgeniydi. Evet belden aşağısının röntgeni çekildi. Hamilelerin röntgen ışını almaması gerekir diye biliyorum, bunu doktora sorunca sadece 1 kerenin bir zararı olmayacağını söyledi. Bebeğin yerleşip, yerleşmediğini görmek için çektiklerini söyledi.

Ama şöyle bir şey var. Japonların vücudu dünyada doğuma en elverişsiz hatta en riskli vücut yapısıymış. Vücutları dar, küçük ve zayıf olduğu için birçok anneye erken doğum yaptırılıyor. Yani sezeryanla alınıyor bebek. Ve japon gebelerin en fazla 10 kilo almasına izin veriliyor. Daha fazla kilo alırsa doktorlar kızıyormuş.

24-35 hafta arasında ultrason uzmanı yarım saate yakın bir kontrol yapıyor. Bebeğin bütün hesaplamaları yapılıyor. Her detaya bakılıyor.

Benim ilk hamileliğim olduğu için Türkiye'de bu süreç nasıl işliyor bilmiyorum. Ama beni şaşırtan bir başka detay ise 41 hafta boyunca asla nasıl doğum olacağı konuşulmadı. Belirli haftalarda doğum hemşiresi ile konuşmalar yapıldı. Nasılsın, sorun var mı, öğrenmek istediğin bir konu var mı, psikolojin nasıl, kilo durumu, nasıl beslendiğim gibi konuşuldu.

Bizim klinikte 5 doktor bulunuyordu. Her defasında o gün kim varsa, sıra kime düşerse o muayene ediyordu. Ben dayanamayıp doğumu hangi doktor yaptıracak diye sorduğumda ise o gün hangi doktor varsa o cevabını verdiler. Yani hamileliğiniz boyunca 1 doktora bağlı devam etmiyorsunuz. Tabii talep edebilirmişsiniz ama biz etmedik.

Annemin de burada olduğu son hafta kontrollerinde dahi doğum  şeklinden konuşulmadı.

Ultrason muayenesinden sonra aynen şöyle deniyordu.

Bebek iyi, kilosu yerinde, bebek yerleşmiş sorun yok. Sizin sormak istediğiniz bir şey var mı? Haftaya tekrar gelin :)

Annem çıldıracak gibi oluyordu :) Ne zaman doğar, nasıl doğacak demedi mi bir şey diye soruyordu.
41 haftalık olduğumda ertesi güne yatış verdiler. O zaman bile sezeryan lafı edilmedi. Çünkü Japonya'da çok büyük bir oranda normal doğum yapılıyor. Annenin ya da bebeğin sağlığı için endişe edilmediği sürece sezeryan seçenek dahilinde olmuyor.

Benim doğum hikayem ve yaşadıklarım da bir başka yazıya kalsın :) Buraya kadar okudunuz mu? Vallahi bravo :)

*Yukarıdaki fotoğraf bizim kliniğin bekleme bölümü. Orada çağırılmayı bekliyorsunuz. Hangi doktor çıkacak şansınıza diye :)

Hiç yorum yok: