GÜNDEM


More

Sözcü Haber

Unknown on : 18 Ocak 2017 Çarşamba 0 YORUMLAR
Unknown
ETİKETLER :

Sözcü Haber


Genco Erkal'dan Bahçeli'ye: "Bir tek bu adama şaşıyorum. Kaseti var diyorlar"

Posted: 17 Jan 2017 12:22 AM PST


Genco Erkal'dan Bahçeli'ye: "Bir tek bu adama şaşıyorum. Kaseti var diyorlar. Esir almışlar. Yoksa bu lafları eden biri bugün bulunduğu duruma nasıl düşebilir? Hayret..."

Usta tiyatrocu Genco Erkal, Twitter hesabından Devlet Bahçeli'nin "başkanlık karşıtı" açıklamalarını paylaşarak "Bir tek bu adama şaşıyorum. Kaseti var diyorlar. Esir almışlar. Yoksa bu lafları eden biri bugün bulunduğu duruma nasıl düşebilir? Hayret..." dedi.

Genco Erkal'ın başında olduğu "Dostlar tiyatrosu"nun resmi hesabından paylaşılan görüntüyü, CHP'li Tuncay Özkan 3 Aralık 2016'da Twitter'dan paylaşmıştı.

Yeni anayasa konusunda AKP'yle anlaşan MHP Genel Başkanı Bahçeli, eski açıklamalarında başkanlığa birçok kez karşı çıkmıştı.

Reina saldırganı suçunu kabul etti

Posted: 17 Jan 2017 12:21 AM PST


İstanbul Valisi Vasip Şahin İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde Reina saldırganının yakalanmasına ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde dün akşam saatlerinde yakalanan Reina katliamcısına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamayı Reuters, AP, Cnn int. dahil dünya medyasından kuruluşlar canlı yayınladı.
 İstanbul Valisi Vahip Şahin Reina saldırganı Abdulkadir Masharipov'un yakalandığı operasyon hakkında bilgi verdi: "Fail Abdulkadir Masharipov. Kod adı Ebu Muhammed Horasani. 1983 Özbekistan doğumlu. Afganistan'da eğitim almış. 4 dil bilen iyi yetiştirilmiş bir terörist. Teröristin parmak izi uyuştu. Teröristle birlikte 197 bin dolar, havalı tabanca, drone ve SİM kartlar ele geçirildi.

Vali Şahin'in açıklamaları özetle şöyle:

 "1 Ocak 2017 gecesi saat 01.15 sıralarında Ortaköy semtinin bir gece kulübünde menfur bir terör eylemi meydana gelmiş ve 39 insanımızı yitirmiş durumdayız. O günden bu tarafa faille ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz çok ciddi bir çalışma yürüttü. Bu gece Esenyurt'ta düzenlenen bir operasyonla fail yakalanmış durumda.

1983 ÖZBEKİSTAN DOĞUMLU
Fail Abdulkadir Masharipov. Kod adı Ebu Muhammed horasani. 1983 Özbekistan doğumlu.

AFGANİSTAN'DA EĞİTİM ALMIŞ
Afganistan'da eğitim almış. 4 dil bilen iyi yetiştirilmiş bir kişi. Operasyon yapılırken yaklaşık 7200 saat kamera incelemesi yapıldı. 2 bin polisimiz görev aldı. Konya, Hatay ve İzmir'de ve ilimizde ortaklaşa bir operasyon gerçekleştirildi.

ÖNCE BAŞAKŞEHİR'DE EV KİRALAMIŞ
Terörist İstanbul'a geldiğinde önce Başakşehir'de bir ev kiralıyor. Daha sonra bir iki ev değiştirerek kendini gizliyor ve olay günü de Zeytinburnu'ndan geliyor. Polisimiz gerçekten çok ciddi ve özverili bir operasyon yaptı. 162 adrese operasyon düzenlendi. 50 şahıs gözaltına alındı.

197 BİN DOLAR, HAVALI TABANCA, DRONE ELE GEÇİRİLDİ
Teröriste birlikte 197 bin ABD doları ve iki adet tabanca ve şarjörü, biri havalı tabanca, drone ve sim kartlar ele geçirildi. Terörist suçunu kabul etmiştir. Parmak izi de uyuşmuştur. Tüm birimlerimizi tebrik ediyorum. Gerçekten güzel bir iş başardılar. Temennimiz İstanbul'da böyle bir hadisenin bir daha yaşanmaması. Her türlü tedbiri alıyoruz. Vatandaşımızın duyarlılığı çok önemli.
Operasyonlar boyunca 2200 civarında ihbar yapıldı. Bunlar bizim için çok önemli. Vatandaşlarımızın bu tür hassasiyetinin artarak devamını bekliyoruz.

SUÇUNU KABUL ETTİ, PARMAK İZİ UYUŞTU
Terörist suçunu kabul etti. Parmak izi uyuştu.

Meral Akşener’in gözü referandumda!

Posted: 17 Jan 2017 12:16 AM PST


Aydınlık gazetesi yazarı Sabahattin Önkibar, Meral Akşener'in, 15 Temmuz darbe girişiminin bir numaralı ismi Adil Öksüz ile bir fotoğrafının servis edileceği duyumları olduğunu belirtti.

Aydınlık gazetesi yazarı Sabahattin Önkibar, Meral Akşener'in, 15 Temmuz darbe girişiminin bir numaralı ismi Adil Öksüz ile bir fotoğrafının servis edileceği duyumları olduğunu belirterek "Planlanan Meral hanımın itibarsızlaştırması... Mesela Akşener'in FETÖ'nün TSK İmamı Adil Öksüz ile gizli buluşmasını gösteren bir fotoğrafın servis edileceği fısıltısı var ki bunu yapmak için montaj bile kafi gelebilir..." dedi.

Ülkücü kökenli olan Önkibar, yazısında "İşte Meral Akşener'in servis edilecek fotoğrafı" başlığını kullandı. Benzer konuda başka görüntülerden de söz edildiğini söyleyen Önkibar, "Kısaca duyumlarıma göre Meral Akşener'i imha bağlamında siyasi mühendislik ve komplo hazırlığı var." diye yazdı.

İşte Önkibar'ın yazısının ilgili bölümü:

"Meral Akşener'in gözü referandumda! Hayır çıkarsa MHP'deki mücadelesini sürdürecek.

Evet çıkarsa, ya yeni parti kuracak veya 2019'da Tayyip Erdoğan'a karşı Cumhurbaşkanı adayı olacak.

Bu tablonun okuması Akşener'in her durumda siyasette var olacağıdır.

Aktroller ne yapacağını şaşırdı!

Posted: 16 Jan 2017 11:01 PM PST

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Aktrollerin sosyal medyada paylaştıkları Atatürk fotoğrafı yalan çıktı.

Büstün üzerindeki levhada, "Darbe, bir milletin atardamarını koparır. İmkan vermemek için reis-i cumhurunuza sahip çıkın. Unutmayınız ki; devletin reis-i cumhuru, aynı zamanda ordunun başkomutanıdır" yazıyordu.

Aktrollerin, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sahip çıkın' mesajı vermek için kullandığı bu sözlerin Atatürk'e ait olmadığı anlaşıldı.

AKTROLLERİN PAYLAŞTIĞI BÜST




ORJİNAL HALİ


AKP'den MHP tabanını olumsuz etkilememeleri için susun talimatı

Posted: 16 Jan 2017 10:57 PM PST


Başkanlığa geçiş paketinin ilk tur oylamasını atlatan AKP, 330'un altında kalacak maddenin düşeceği 2. tur öncesi bir "yol kazası" riskine karşı sıkıyönetim ilan etti.

Başkanlığa geçiş paketinin ilk tur oylamasını kayıpsız atlatan AKP, 330'un altında kalacak madde düşeceği için asıl kritik oylamaların yapılacağı 2. tur öncesi olası bir "yol kazası" riskine karşı parti içinde sıkıyönetim düzenine geçti. MHP'den fire sayısını artıracağı kaygısıyla AKP'lilere konuşma yasağı getirildi.

AKP'nin, MHP ortaklığıyla 1. tur oylamalara girerken iki partinin sandalye sayısı 330'un 24 sayı üzerindeydi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman hastanede olduğu için AKP'li 1 başkanvekili oturumu yönettiğinden AKP'li 315 vekil oy kullandı. MHP'li 39 vekil de bu sayıya eklenince başkanlığa evet diyen blok, Meclis'te 354 ile temsil edildi. MHP'den 4 vekil daha önce hayır oyu kullanacaklarını açıkladıkları için ilk tura AKPMHP bloku 350 olarak hesaplanarak girildi.

Hedef 345'ti

AKP-MHP yönetimlerince ilk tura girilirken 350 sayısına karşın en fazla 5 fire olabileceği tespitiyle maddelerin en az 345 oyla geçeceğinin planlaması yapıldı. İki parti yönetiminin bu hedefi, ilk tur oylamalarda gerçekleşmedi. AKPMHP bloku, en büyük fireyi ilk turun maddelere geçilmesi oylamasında verdi. 350 oya karşın maddelere geçilmesine 12 fireyle 338 oy geldi. Daha sonra bazı maddelerde 347'ye de çıkmasına karşın kritik bazı maddeler 340 oyla geçince başkanlık bloku net olarak 10 fire verdi.

İlk tur oylamaların bitmesinin ardından her iki parti kendi iç değerlendirmelerine ve kritik 2. tur oylamalarını nasıl yönetecekleri konusuna yoğunlaştı.

AKP'deki iç değerlendirmelerde 10'u bulan firelerin adresi olarak MHP gösterildi. AKP, kendi içinden fire çıkmadığı görüşünde birleşti. AKP'de bu tespit, "Bizim içimizden fire çıkması için parti içi muhalefet girişimi olması gerekir. Yani hayır oyu kullanan arkadaşlarımız olsaydı, bu fire ile sınırlı bir hareket olmazdı. Yeni bir siyasi hareketin, Tayyip Erdoğan'a karşı bir siyasi hareketin ilk girişimi olurdu. Biz bir tek hayır oyunu bile sadece fire olarak değil yeni bir muhalefet hareketi olarak görürüz. Ancak böyle bir durum yok" görüşüne dayandırıldı.

Herkes susacak

2. turun kritikliğinden hareket eden ve 18 maddenin tekine bile dokundurtmak istemeyen AKP, MHP'deki firelerin daha da artmasını ve evet tavırlarının bozulmasını önlemek için işleri daha da sıkı tutma kararı aldı. 1. tur oylamada AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın'ın, anayasanın değiştirelemez ilk 4 maddesini hedef alan konuşması üzerine AKP ile MHP arasında ilk ciddi kriz yaşanmıştı. MHP'nin tepkisi üzerine bizzat Başbakan Binali Yıldırım, "İlk 4 madde asla değiştirilmeyecek" açıklaması yaparak gönül almıştı.

MHP'nin konforu

Yine ilk tur oylamaların sonuna yaklaşıldığı bir dönemde bazı teşkilat yöneticileri ve iktidarı AKP'den fazla savunan bazı gazetecilerin, "Erdoğan halife olacak" açıklamaları da AKP yönetiminin uykularını kaçırdı.

AKP yönetimi, 2. turun şakası olmadığı, bu tür gelişmelere tahammül olmayacağı görüşüyle parti içinde tavandan tabana konuşma yasağı getirdi. 2. turda "MHP'nin konforunun asla bozulmaması" gerektiği görüşüyle tüm partililere "konuşmayın" talimatı verildi.

2. turda önergeler dışında maddelerle ilgili konuşma olmayıp ağırlıkla oylamalar olacağı için biraz daha kolay bir süreç yaşanacağı görüşü de AKP'de seslendiriliyor.

Ancak parti yönetimi yine de işi şansa bırakmamak için partililerin izinsiz konuşma yapmalarına yasak getirecek.

Hatta referandumda da MHP ile birliktelik içinde olunması gerektiği görüşüyle partililere, "Başkanlık teklifiyle ilgili partinin metinlerindeki ifadeler dışında hiçbir açıklama yapmayın. Yapılacak en küçük bir yorumun referandumda da MHP tabanını olumsuz etkileyeceğini herkes bilmelidir" talimatı iletildi.

Yeni müfredattan "Atatürkçülük" tamamen çıkarıldı mı?

Posted: 16 Jan 2017 10:53 PM PST


CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, MEB'in yeni müfredat taslağıyla ilgili, "Müfredatın bu şekilde geçmemesi için mücadeleye devam edeceğiz." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) hazırladığı yeni müfredatı eleştirerek, düzenlemenin, ülkenin kurucu değerlerine saldırmak için yapıldığını savundu.

Ülkenin eğitim sistemiyle hoyratça oynandığını öne süren Ağbaba, yeni müfredatta, "Atatürkçülük" kavramının sosyal bilimler derslerinin müfredatından tamamen çıkarıldığını belirtti.

Ağbaba, 1. sınıflara yönelik hayat bilgisi dersindeki, "Atatürk'ün vatan ve millet sevgisi, yurdun Atatürk'ün önderliğinde düşmanlardan kurtarıldığı, Atatürk resmi, Türk bayrağı, İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe'nin sınıfta bulunma nedenleri ile çocukların Atatürk'ün hayatını öğrenmeye istekli olmaları sağlanarak, Türk milletinin Atatürk'ün önderliğinde kavuştuğu hak ve hürriyetleri fark edebilmesinin çocuklara aşılanması" hedeflenirken, yeni müfredatta bu konuların yer almadığını bildirdi.

Yeni müfredatta, "Atatürk'ün sadece doğum yeri, anne ve babasının adı, ölüm yeri ve Anıtkabir üzerinde durulur" denildiğini ileri süren Ağbaba, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Atatürk'ün çocuklara anlatılmasından korkan insanlar, bu ülkenin eğitim sistemini korkularıyla şekillendirmek istiyorlar. Müfredatta, 2. Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin dış politikası ve savaş sırasında Türkiye'de meydana gelen siyasi, ekonomik gelişmeler bölümünden, 'İsmet İnönü' başlığının kaldırıldığı görülüyor. İsmet İnönü ki Türkiye'yi 2. Dünya Savaşı'na sokmama başarısı göstererek, ülkenin kaderine yön vermiş, eşsiz bir siyasetçidir. Eğer bizlerin dedeleri ve babaları hayatta ise dolayısıyla bizler var olmuş isek bunu İsmet İnönü'nün öngörülü devlet adamlığına borçluyuz."

Hazırlanan yeni müfredatın, "Laik, bilimsel, demokratik yaklaşımdan uzak, çocukları ve gençleri gerici bir zihniyetin eline atmayı hedefleyen bir metin" olduğunu vurgulayan Veli Ağbaba, "Ülkenin kurucu değerlerini, Atatürk ve İsmet İnönü'yü kitaplardan silmek, Cumhuriyeti içine sindiremeyen kişilerin hınç alma göstergesidir. Müfredatın bu şekilde geçmemesi için mücadeleye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani görevinden ayrılma kararı mı aldı?

Posted: 16 Jan 2017 10:52 PM PST


IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin görevini bıraktığına dair çıkan haberler gündeme bomba gibi düştü. Haberin kısa sürede yayılmasının ardından Kürt yetkililer bir dizi açıklama yaparak haberi yalanladı. Kürt yetkililer Barzani'nin, 'Eğer siyasi bir çözüm olacaksa görevi bırakabilirim' diye açıklama yaptığının, bundan 'görevi bıraktığı' sonucunun çıkarılmaması gerektiğini belirtti.

İşte Rus medyasında yer alan haber:

Mahmud, iktidar ile muhalif partiler son 1.5 yıldır ciddi siyasi anlaşmazlıkların yaşandığı IKBY'de görevi bırakma kararı alan Barzani'nin çeşitli siyasi güçler arasındaki anlaşmazlığın üstesinden gelmek için siyasi girişimi ileri sürmek istediğini söyledi.

Muhalif partiler, başkanlık koltuğunda farklı bir ismi görmek istiyor. Mesut Barzani, siyasi girişimine uygun olarak, "muhalefeti tatmin eden adaya destek vermeye hazır" olduğunu açıkladı. Girişim, parlamento başkanının değiştirilmesi, farklı bir ismin bu göreve getirilmesini, hükümetin feshedilmesini ve yeni hükümetin kurulmasını da öngörüyor.

'BARZANİ, MUHALEFETİN İŞİNİ MAKSİMUM DERECEDE KOLAYLAŞTIRDI'

Barzani'nin topu muhalif partilere attığını belirten Mahmud, "Barzani, bu girişimiyle maksimum derecede onların işini kolaylaştırdı. Tüm siyasi yapılar seviyesinde aktif istişareler yapılıyor. Önümüzdeki günler, bölgenin siyasi hayatındaki önemli değişiklikleri göstermeli" dedi. IKBY liderinin aldığı kararla topu muhalif partilere attığını kaydeden sözcü, "Barzani, bu girişimiyle onların işini maksimum derecede kolaylaştırdı. Tüm siyasi yapılar seviyesinde aktif istişareler yapılıyor. Önümüzdeki günler, bölgenin siyasi hayatındaki önemli değişiklikleri göstermeli" diye konuştu.

YENİ HÜKÜMET KURULACAK

IKBY'deki muhalif partiler, başkanlık koltuğunda farklı bir ismi görmek istiyor. Barzani, siyasi girişimine uygun olarak, "muhalefeti tatmin eden adaya destek vermeye hazır" olduğunu açıklarken; parlamento başkanının değiştirilmesi, hükümetin feshedilmesini ve yeni hükümetin kurulmasını da öngörüyor.

O İDDİA YALANLANDI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi(IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin görevini bırakacağı iddiaları yalanlandı.

Bugün akşam saatlerinde Barzani'nin görevini bırakacağına ilişkin iddiaların medyada yer almasının ardından söz konusu iddialar yalanlandı. Kürdistan 24'ün(K24) haberine göre, IKBY Başkanlığı Sözcülüğü'nden bu yönde bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan K24'ün ulaştığı IKBY Başkanlık yetkilileri, KDP ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin(KYB) son toplantısında Barzani'nin bir sonraki seçime kadar görevine devam etmesi yönünde karar alındığını ve kararın Barzani'ye iletildiğini bildirdi.

FETÖ'nün Pensilvanya'daki bağlantıları seçimi kaybetti

Posted: 16 Jan 2017 10:46 PM PST


FETÖ'nün Pensilvanya'da yıllardır  ilişki kurmak için yüklü miktarda bağış yaptığı kritik isimler seçimleri kaybetti. Eyaletin seçilmiş Adalet ve Maliye Bakanları ile senatörler FETÖ'nün faaliyetlerini sorgulamaya başladı. Terör örgütünün arasının iyi olmadığı bilinen Eugene Depasquala ise eyaletin başmüfettişi oldu.

15 Temmuz hain darbe girişimiyle Türkiye'yi işgal etmeyi hedefleyen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), ABD'deki kalesi Pensilvanya'yı kaybetmek üzere. ABD Başkanlık seçimlerinden sonra ibre FETÖ için tersine dönmeye başladı. Birçok ABD'li senatör FETÖ'nün artık iade edilmesi gerektiğini söylerken, aynı durum FETÖ örgütünün merkezinin olduğu Pensilvanya'da da gerçekleşmeye başladı. FETÖ'nün, Pensilvanya'da yıllardır iyi ilişkiler kurmak için bağışlar yaptığı kritik yöneticiler seçimleri kaybetti. İki yıl önce seçilen Pensilvanya valisi de dahil olmak üzere, seçilmiş Adalet ve Maliye Bakanı ile Cumhuriyetçi parti senatörleri FETÖ'nün faaliyetlerini sorgulamaya başladı.

Pensilvanya'da FETÖ'nün arasının iyi olmadığı bir diğer önemli isim de eyaletin Başmüfettişi makamına oturdu. Pensilvanya eyaletinin Başmüfettişliği biriminin başına Eugene Depasquala geldi. Depasquala'nın da FETÖ'nün okul yapılanmasından rahatsız olduğu gelen bilgiler arasında. Ayrıca cumhuriyetçi senatörler Bob Case ve Linzi Graham'ın da FETÖ ile PKK'yı aynı kefede değerlendirdikleri yorumları yapılıyor. Kaynaklar, bu isimlerin FETÖ lideri Fetullah Gülen'den rahatsız olduklarını ve terör örgütü liderinin artık eskisi gibi at oynatamayacağını belirtiyor. Hatta Depasquala'nın FETÖ'nün eyaletteki okulları hakkında da soruşturma yapmaya hazırlandığı vurgulanıyor.

Donald Trump'ın ABD başkanı olarak seçildiği yeni dönemde FETÖ için diğer eyaletlerde de sıkıntının başlayacağını gösteriyor. New Hempshire eyaletinin seçilmiş yöneticileri de, FETÖ konusunun 'Vergi verenlerini rahatsız etmeye başladığını' düşünüyor. Ayrıca Pensilvanya'da başlayan FETÖ rahatsızlığı New Hempshire'a da sıçradı. MÜSİAD ABD Şubesi eski kurucu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi işadamı Murat Güzel, son dönemde yaşanan bu gelişmeleri teyit etti. Murat Güzel, yıllardır yaşadığı Pensilvanya'da artık FETÖ dışındaki Türkler'in desteklediği yöneticilerin iktidara gelmeye başladığını söyledi. Güzel, "Pensilvanya seçilmiş Adalet Bakanı Josh Shapiro ve Maliye Bakanı Joe Torsella ile bu örgüt hiçbir ilişki kuramadı. Birçok senatör bu alanda Türkiye'nin tezlerini savunmaya başladı" dedi. 

Diyarbakır'da şehit sayısı 4'e yükseldi

Posted: 16 Jan 2017 10:45 PM PST


Dicle Üniversitesi yerleşkesi yakınlarında polis ekibine düzenlenen saldırıda şehit sayısı 4'e yükseldi. Hayati tehlikesi bulunan 2 polisin tedavisi devam ediyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, Dicle Üniversitesi yerleşkesinde çevik kuvvet polis ekibine düzenlenen bombalı terör saldırısında 4 polis şehit oldu, 2 polis yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, Dicle Üniversitesi yerleşkesindeki hafriyat alanı yakınlarında polis aracının geçişi sırasında PKK'lı teröristlerce önceden yol kenarına tuzaklanan el yapımı patlayıcı infilak ettirildi.

Saldırıda 3 polis şehit düştü, 3 polis yaralandı.

Yaralılar, ambulanslarla getirildikleri Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındı.

ŞEHİT SAYISI 4'E YÜKSELDİ

Hastanede tedavileri süren yaralı polislerden biri daha tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

Yaralı 2 polisin ise tedavisi sürüyor.

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ BELİRLENDİ

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki terör saldırısında şehit düşen 4 polisin kimlikleri belirlendi.  Dicle Üniversitesi içerisinde bulunan hafriyat döküm alanında görevli çevik kuvvet polislerini taşıyan zırhlı minibüsün saat 16.30 sıralarında geçişi esnasında bölgede bulunan Sadi Mezarlığı duvarının olduğu yere önceden tuzaklanmış patlayıcı maddenin infilak ettirilmesi suretiyle düzenlenen saldırıda şehit olan polis memurlarının kimlikleri tespit edildi. Saldırıda şehit olan polis memurlarının Mahmut Ava, Şenali Ocak, Ali Sevim ve Kadir Miraç Özcan olduğu belirtildi.

BOMBALI SALDIRIDA YAKLAŞIK 200 KİLO PATLAYICI KULLANILMIŞ

DHA'nın haberine göre; Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde hafriyat alanında görevli polis memurlarına yönelik, düzenlenen bombalı saldırıda yaklaşık 200 kilo patlayıcının kullanıldığı belirtildi.

Saldırıya uğrayan polis zırhlı aracı yapılan incelemeden sonra vinç yardımıyla bölgeden kaldırılırken, patlayıcının da uzaktan kumanda düzeneği ile infilak ettirildiği ihtimali üzerinde duruluyor.

Şehit olan 4 polis memuru için yarın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde uğurlama töreni düzenleneceği belirtilirken, tedavisi süren 2 polis memurundan birinin de durumunun ağır olduğu öğrenildi.

OLAY YERİNDE 2 MOTOSİKLET BULUNDU

Öte yandan, patlamanın meydana geldiği alanda, araştırma ve incelemeleri yapan güvenlik güçleri, patlamanın olduğu yerden 500 metre uzaklıkta 2 motosiklet bulduğu öğrenildi. Terkedilmiş olarak bulunan motosikletler, incelenmek üzere Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Patlamayla ilgili başlatılan soruşturma geniş çaplı sürdürülüyor.

1 METRE DERİNLİĞİNDE, 5 METRE GENİŞLİĞİNDE ÇUKUR OLUŞTU

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi'ndeki hafriyet alanında görevli polislere yönelik gerçekleştirilen ve 4 polisin şehit olduğu, 2 polisin yaralandığı patlama noktasında 1 metre derinliğinde, 5 metre çapında bir çukurun açıldığı ve patlayıcının yerleştirildiği mezarlık duvarının bir kısmının yıkıldığı görüldü. Daha önceden yer kazılarak yerleştirilen patlayıcının şiddetiyle tonlarca ağırlığındaki zırhlı midibüsün, patlama noktasından yaklaşık 8 metre uzağa fırlayıp devrildiği görüldü.

VALİLİKTEN İKİNCİ AÇIKLAMA

Bu arada Diyarbakır Valiliği'nce yapılan ikinci yazılı açıklamada, şehit sayısının 4'e çıktığı doğrulanarak, şu görüşlere yerverildi:

"İlimiz Dicle Üniversitesi içerisinde bulunan hafriyat döküm alanında görevli Çevik Kuvvet Polislerini taşıyan zırhlı minibüsün saat 16.30 sıralarında geçişi esnasında, bölgede bulunan Sadi Mezarlığı duvarının olduğu yere önceden tuzaklanmış patlayıcı maddenin infilak ettirilmesi suretiyle saldırı düzenlenmiştir. Meydana gelen saldırıda 4 polis memurumuz şehit olmuş 1'i ağır olmak üzere 2 polis memurumuz yaralanmıştır. Şehit Çevik Kuvvet Polislerimize Allahtan rahmet, ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı, yaralı polislerimize ise acil şifalar dileriz. Menfur terör saldırısının aydınlatılması için çok yönlü olarak inceleme başlatılmıştır olup, terörle mücadeleye kararlılıkla devam edilmektedir."

DİYARBAKIR VALİSİ'NDEN ZİYARET

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, PKK'lı teröristlerce düzenlenen bombalı saldırıda yaralanan polisleri hastanede ziyaret etti.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Vali Aksoy, Çevik Kuvvet polislerini taşıyan zırhlı minibüse yönelik düzenlenen bombalı saldırıda yaralanan polisleri ziyaret için Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastanesine geldi.

DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ve DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Kırbaş tarafından karşılanan Aksoy, yaralı polisler hakkında bilgi aldı.

Daha sonra yaralı polisleri ziyaret eden Aksoy, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Ziyarette Aksoy'a, 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Ali Sivri, Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Musa Çitil, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kadircan Kottaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan ve vali yardımcıları eşlik etti.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, Dicle Üniversitesi yerleşkesindeki hafriyat alanı yakınlarında polis aracının geçişi sırasında PKK'lı teröristlerce önceden yol kenarına tuzaklanan el yapımı patlayıcı infilak ettirilmiş, saldırıda 4 polis şehit olmuş, 2 polis yaralanmıştı.


Yakalanan Reina katliamcısı için süreç nasıl işleyecek?

Posted: 16 Jan 2017 10:43 PM PST


Esenyurt'ta emniyet güçlerinin düzenlemiş olduğu başarılı operasyonla yakalanan Reina katliamcısı terörist Emniyet'e götürüldü. Peki şimdi süreç nasıl işleyecek Güvenlik Uzmanı Mete Yarar açıkladı.

Ortaköy'de 39 kişiyi katleden El Horasani kod adlı terörist Abdulkadir Masharipov, emniyet güçlerinin Esenyurt'ta düzenlediği başarılı operasyonla canlı olarak ele geçirildi. Esenyurt'ta Kırgız arkadaşının evinde kıskıvrak ele geçirilen terörist Emniyet'e götürüldü.

Operasyon sonrasında önemli açıklamalarda bulunan Güvenlik Uzmanı Mete Yarar sürecin nasıl işleyeceğini dair bilgi verdi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Özbek asıllı teröristin sağ yakalanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Yarar şunları söyledi:

"Daha önce Numan Kurtulmuş bu konu ile ilgili önemli  açıklamalar yapmıştı. Şimdi caninin canlı yakalanmış olması bağlantıların öğrenilmesi açısından çok önemli. Reina eyleminin içerisindeki unsurlar DAEŞ'in diğer eylemlerine uymuyor bu açığa çıkarsa birçok sey aydınatabilir.

Bügüne kadar DAEŞ saldırılarından farklı olması, bir konu üzerine yoğunaşmaları ve bunun üzerine eylem yapmaları başından beri söylediğim şeylerdi.

 Eylemi yaparken şahsın oraya nasıl getirildiği bile çok önemlidir. Bu eylem tarzı ve diğer eylem tarzları için sağ yakalanması çok önemli. Hangi sistem üzerine geldi kimler getirdi soruları bence en önemli sorulardır."

EMNİYETTEKİ İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR

Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan operasyonda Ebu Muhammed El Horasani kod isimli terörist ve Kırgızistan uyruklu bir erkek ile Senegal uyruuklu Dina A. (27), Somali uyruklu Aysha M. (27) ve Mısır uyruklu Tene Trare (26) adlı 3 kadın yakalanarak gözaltına alındı. Sağlık kontrollünden geçirilen Reina saldırganında aralarında bulunduğu 5 kişi Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Gözaltına alınan Ebu Muhammed El Horasani kod isimli şüpheli ve diğer 4 kişinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

100 BİN SAAT GÖRÜNTÜDEN UYUYAN HÜCRELER ORTAYA ÇIKTI

Bir üst düzey emniyet yetkilisinden edinilen bilgiye göre, Reina saldırganı yakalamak için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde özel ekip kurulduğu öğrenildi. Özel ekip saldırıdan sonra geçen 16 gün boyunca saldırganın İstanbul'a geldiği günden itibaren yaklaşık olarak 100 bin saat güvenlik kamerası görüntüsünü inceledi. Polis ekipleri yaptığı takiple örgüte ait çok sayıda uyuyan hücreyi belirlediği öne sürüldü.

 TERÖRİSTİN SALDIRI SONRASI KAÇIŞ ROTASI

TEM ekipleri saldırganın izini İstanbul'a geldiğin günden itibaren detaylı olarak inceledi. Ebu Muhammed El Horasani kod isimli teröristin saldırıya giderken Zeytinburnu'ndan taksi ile yola çıktığını belirleyen polis, Beşiktaş'ta katliamı gerçekleştirdikten sonra yaralıların arasında dışarı çıktıktan sonra birinci taksiye binerek yaklaşık 300 metre gittikten sonra henüz belirlenemeyen bir sebeple taksiden indirildiğini tespit etti. Bir süre yürüyen saldırgan kaçış rotasında ikinci kez taksiye binerek Zincirlikuyu'ya geldiği ve burada da henüz belirlenemeyen bir sebeple tekrar taksiden indiğini belirledi. Saldırıdan kısa süre sonra üçüncü defa taksiye binen saldırgan Zeytinburnu'nda bulunan bir lokantaya geldiği tespit etti. Saldırıdan sonra 2 gün Zeytinburnu'nda kalan saldırganın daha sonra Esenyurt'ta bulunan eve giderek burada uzun süredir kaldığını belirledi.

TERÖRİSTİN YAKALANDIĞI DAİREDE POLİS 6 SAAT İNCELEME YAPTI

Polis yaklaşık 6 saat süren incelemelerin ardından saat 06:00 sıralarında daireden ayrıldı. Dairenin bulunduğu katta çekilen görüntüde dairenin kapısının kırılmış olduğu görüldü.

YATAĞIN ALTINA GİRMEYE ÇALIŞIRKEN YAKALANDI

Polisin bir süredir takip ettiği Esenyurt'taki bir sitede yer alan apartmanın 5'inci katında bulunan daireye düzenlenen operasyonda saldırgan, polis eve girince saklanmaya çalıştı. Yatağın altına girerken kıskıvrak yakalanan terörist çatışma olmadan canlı olarak ele geçirildi. Teröristin yakalandığı sırada oğlunun da yanında olduğu belirtildi.

OĞLU İLE KAÇMIŞTI

Terörist Abdulkadir Masharipov'un eşi Maltepe'de bir eve düzenlenen operasyonla geçtiğimiz hafta yakalanmıştı. Masharipov'un ise saldırıdan sonra yanına 4 yaşındaki oğlunu alarak kaçtığı tespit edilmişti. 

Reina saldırganının yakalandığı evde bulunan iki kadın gözaltına alındı.



4 DİL BİLİYOR

Reina katliamcısı terörist hakkında yeni bilgiler de ortaya çıkmaya başladı. Ebu Muhammed El Horasani kod adlı terörist Abdulkadir Masharipov'un Rusça, Çince, Arapça ve Özbekçe bildiği belirtildi.

TÜRKİYE'YE İRAN ÜZERİNDEN GİRDİ

Teröristin Afganistan'da eğitim aldığı ve İran üzerindenTürkiye'ye girdiği öğrenildi.


Hiç yorum yok: